2011. augusztus 1., hétfő

BPA láz

Az interneten való garázdálkodás során fedeztük fel az alábbi jelzést: BPA vagyis biszfenol. Ami a lényege, hogy olyan vegyi anyag, amelyet elsősorban polikarbonát műanyagok és epoxigyanták előállítása során használnak.
"Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha
·                               3-ast,
·                               7-es vagy
·                               PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A.
A BPA-val az a gond, hogy hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A szervezetbe kerülve leköti az ösztrogén receptorokat, de valójában persze nem hormon, ettől a szervezet összezavarodik. S mivel a nemi hormonok rengetegféleképpen alakítják a folyamatokat a szervezetben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlődésünket és működésünket. Az már biztos, hogy a fiúknál például csökkentheti a spermiumtermelést, a lányoknál a saját ösztrogén termelését, meddőséget és idő előtti pubertást okozhat, gyermekkorban pedig befolyásolhatja a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy szerepe lehet az elhízásban is."
Kanadában, Dániában és az Usá-ban már nem lehet forgalmazni BPA tartalmú cumisüvegeket 0-3 éves kor között.
Az EU-ban, így országunkban is nem lehet forgalmazni BPA tartalmú cumisüvegeket, viszont minden mást igen… pl. cumi, műanyag tányérok, kanalak, itató poharak, rágókát, játékok stb.
Most, hogy a tájékozódást befejeztük, át is néztünk minden műanyag játékot, ételtárolót, tejgyűjtőt, mindent, ami műanyag.
Kezdetem az anyatejgyűjtő zacskóval: Elanee márkát vettem, a német honlapján megtalálható, hogy BPA mentes.
A mellszívó Philips Avent. A honlapjukon azt írják, hogy 2010 februárja óta gyártanak BPA mentes cumisüvegeket, cumikat és mellszívókat, ami előtte volt, azokat pedig ajánlják, de vissza nem hívják. Mi szerencsére már a mentes verziót vettük, meg is nyugodtam.
A MAM Anti-colic cumisüveget már ennek tudatában vettük, az mentes, úgy, mint a Babylove cumikat és cumi sterilizálókat.
A játékai közül, amit kaptunk, egyet sem használunk. Mi is vettünk rágókát és játékot még a babakelengye összeállításakor, hát ezeket sem adjuk neki, mert nincs rajta a jelzés. A játszószőnyegét, ami Tiny love termék, nyugodtan használhatjuk, a rajta lévő rágókával együtt.
A baba termékek után kezdődött a műanyag ételtárolóink áttekintése, azokat szintén ennek tudatában vásároltuk, így azok jók, csak a régebbieket kellett megnézni, de azok is rendben.
Ennek tudatában, az anyatejtárolásra soha nem használnék eldobható műanyag poharat, hisz ahogy olvastam több oldalon, csak onnan tudod bármi műanyagról ,hogy biztos, hogy mentes, ha jelölik a dobozán vagy a műanyag alján. Ha nincs ilyen jelzés, akkor nem veheti az ember tutira, hogy nincs benne. Kockáztatni meg minek.
A Mam rágókáját már megnéztük a boltban, BPA-, PVC- és ftalátmentes. Érdemes utánanézni.
Íme, itt a rágóka. A felső része jól rágható, a három hónapos kisbabám szépen betömi a szájába:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése