2011. október 30., vasárnap

5. hónap – mozgás, fogam, babamasszázs, gázszerelés

Most már tényleg könnyű a gyermeknevelés, szépen kialakult napirendünk van, ami bár korábban is volt, jelentősen módosult. Jelenleg 1-1 órát alszik, egyszer dél körül, majd délután 3-4 körül. Az ébredésünk fél 10-ről fél 9-re állt át, kicsit fárasztóbb, de megszokható. Este viszont már ritkán marad fenn fél 10-ig, helyette inkább a 8-9 körüli alvás lett a jellemzőbb.
A mozgása tényleg napról napra változik és fejlődik. Minkét irányba – hála a tornának és a sok gyakorlásnak – forog. Ha van kedve, ellöki magát hason előre, próbál kúszni. Ilyen gyakorlatot is végzünk, de nem szereti, még ha egy kis játékkal motiválom is. Nem szeretni, akkor rúgja magát, ha van kedve. Hátrafelé viszont jobban megy neki, a pelenkázón, mivel a pelus és a pelenkázó egymáson jobban csúszik, tud tolatniJ A kezeivel nagyon matat, mindent ütöget és rázogat. Szereti megtapogatni a tárgyakat. A szopi párna továbbra is nagy kedvenc, a benne lévő apró golyócskák nagyon tetszenek neki. Az ásványvizes palack is jó, ha lehet ütögetni. Most már inkább hason van, és egy órát is képes elbabrálni. Ha megunja, jön a szőnyeg vagy a pihenőszék, ott még egy órácskát elvan. Közös játék, aztán el is álmosodik.
A levegőbe hintáztatást szereti, kacarászik. Főként az „í” hangok tetszenek neki, úgy, mint hapci, csiki-csiki, hihihi stb.
Foga még nincs, jelenleg panasz sincs!
Tornára és a fejlesztőbe még mindig járunk, de már nem kell sokat, ott mondták. A kifli tartása teljesen megszűnt, egyenesen van a feje.
Utolsó oltásunkat is megkaptuk, legközelebb már csak ellenőrzésre megyünk.
Ebben a hónapban elkezdtünk egy jó kis foglalkozást: babamasszázsra járunk! Nagyon jó, iszonyatosan élvezi kisfiam. Tetszenek neki a kisbabák, összesen 8-an vagyunk. Végig beszéli, rikoltozik, figyeli a többieket. A védőnő, aki tartja, nagyon ügyes, Broviacné Anita tartja, nagyon ért hozzá. Ügyesen megmutatja a fogásokat, papíron oda is adja, így otthon könnyedén tudom elvégezni. Mindig fürdés előtt masszírozom. A tornát délelőtt végezzük. Jó kis program ez, így kimozdulunk és még társaságban is vagyunk.
Én már teljesen jól vagyok. Ezek a kisebb alvások teljesen megszokhatók és pihentetők. Bár a frontokat megérzi Viktorka, olyankor képes 1,5-2 óránként felkelni. Ekkor persze én is fáradtabb vagyok, de még így sem panaszkodom.
A fogam időközben készen lett, semmi baja. Helyette egy gyökérkezelt fogam kezdett fájni, ami ugye lehetetlen. Kiderült, hogy az egyik gyökere nem volt betömve… Így tömés ki, újabb tömés be. Persze 3-szor kellett mennem, így addig nem tudtam kisfiammal lenni. Most anyósom vigyázott rá. Amíg korábban fagyasztott tejjel próbálkoztunk, de hiába, most másképp oldottam meg a helyzetet. Előző este ittam a korábban említett szoptatós teából, így hajnalra lett sok tejem. Az este kisterilizált cuccokkal lefejtem 80ml-t, amikor egyébként is szopizott a kisfiam. Hűtőbe be, cumi rá. Délelőtt csak vittem, betettem hűtőtáskába, akkuval és már mehettünk is. Bár a fogászatot hamar megjártam, a tej nem került felhasználásra. Így a következő etetéskor neki adtam, hogy ne kelljen fagyasztani. Ez jól működött, szépen megitta. Mivel nem volt szükségünk cumisüvegre, az újszülött cumival kapta, de semmi baja nem volt vele, szépen elfogyasztotta.
A minap már fűteni is kellett Viktorka szobájában, mert ott hűvös van. A konvektort tavasszal szervizeltettük, miután megszületett. Akkor nem volt jó, de nem hívtuk őket vissza. Kár, mert most újabb szerelési díjat számítottak fel. Az őrláng paneljét cserélték ki, állítólag rossz volt. Mi csak azért hívtuk őket, mert túl nagy volt az őrlángja és iszonyatosan fűtött, no meg hangos is volt. Tavasszal nem, most feltétlen cserélni kellett az alkatrészt… hát ő a szaki. Miután elmentek, este szerettük volna begyújtani, de biza az nem gyulladt be! Szoba hűvös, szülők mérgesek. Telefon másnap, mire kérdezi az illető, hogy mennyire sürgős? Válaszként férjem közölte, hogy eléggé, ezért is hívtuk őket már előző nap. Voltak oly kegyesek és kijött még az illető aznap, hogy a hétvégét ne fűtés nélkül vészeljük át. Megcsinálta, kipróbáltam, eloltottam, gyújtottam, halk is, rendben.
Este begyújtás, minden oké, ám egy idő után iszonyat gázszag van! Zárt égésterű a kazán, szóval valami biztos nem oké. Mivel ennyire nem boldogultak, más szerelőt hívtunk, innentől kezdve meg is van a véleményem a gyorsnak nevezett szervizről. Gyorsnak valóban az, már csak a minőség hiányzik.
A másik gázos kicserélte a beletett őrláng panelt kisebbre, mert ebbe a kályhába az való. Beállította, minden rendben. Este újabb gázszag… Marad a hűvös.
Másnap ismét szerelő, csavarokat meghúzza, szappanból készített habbal ellenőrzi a szivárgást, minden oké. Este megint nyers gázszag van! Igazán dühítő. Férjem hozott apósoméktól egy gázérzékelőt, mit ad Isten, az is érzékeli, a szappanos hab nem… Kezdünk kifogyni a türelemből.
Ma ismét jön a gázos, egy kis segítséget is kap, megmutattuk gázérzékelővel a szivárgás helyét. Most úgy néz ki, sikerült megszerelni. Működik a konvektor!!!
Persze minden kijövetelkor kisebb fajta takarítás is kell. Szőnyeget felhajtani, padlót felmosni. utána szőnyeg vissza. Már ragyog minden a szőnyeg alatt.
Az ilyen fajta szerelés után elgondolkodom azon a javaslaton, miszerint évente át kell(ene) vizsgáltatni a konvektorokat szakemberrel. Kérdem én, melyik szakemberrel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése