2012. április 13., péntek


11. hónap – első cipő, wellness kisbabával, rakott étel recept a babának

Ebben a hónapban lényeges mozgásfejlődés történt, ugyanis kisfiam már jár! A korábbi hónapok kapaszkodó járása után most igen rendes előrelépés történt, szépen egy kézzel kapaszkodva megy. Bár még sokat kell neki segíteni, mert összegabalyodnak a lábai, de azért elég szépen halad. Ami fontos, hogy ő akarjon menni, nem vezetgessük két kézzel két kezét az égbe emelve. Egyrészt, mert nekünk sem lenne kényelmes, ha így kellene járnunk, másrészt pedig inkább erősödjön még, ha nem tud menni, mint erőltessük. Az egy kezes járásnál is fontos, hogy ne a karjánál fogva húzzuk felfelé, hogy nehogy eldőljön, hanem csak egy támasztékot adjunk neki, egy kapaszkodót azáltal, hogy fogjuk a kezét. Eséskor pedig szépen tudunk így korrigálni és nem húzzuk magunk után. Így tud igazán fejlődni.
Ezzel,  hogy elkezdett járni, kinőttük a lakást és most már délelőtt is kimegyünk a szabadba. Ilyenkor csak rövid ideig vagyunk kinn, a lények, hogy ebéd előtt egy kicsit mászkáljunk. Aztán délután jön a hosszabb idő, akkor apja is csatlakozik. A játszótéren a babakocsit szereli, ha azzal megyünk, a gyerekek kevésbé. Így nem megyünk messzire, a közeli játszótérre megyünk járkálni. Ott viszont ritkán van gyerek. Így marad a barangolás. Mostanában nem is megyünk arra, mert unalmas neki, maradnunk a ház előtt, ahol bőven van mit nézegetni. Vannak felénk kóbor cicák, azok után szoktunk menni, meg jönnek, mennek az autók, azokat nézi. A fűben meg sokféle virág van: pitypang, százszorszép, pásztortáska, ezeket szívesen nézegeti.
Beszéde is sokat fejlődött, berreg, de sokat. Próbál egyéb hangokat is utánozni, tetszik neki, ha válaszolnunk. Dádádá, bababa mennek tovább.
A járással kapcsolatban jött a dilemma: milyen cipőt vegyek? Mert a piac tele van mindenfélével, a szülő meg azt sem tudja, melyiket válassza. Sokfélét néztem meg neten, de rendelni azért nem akartam, mert hát azért csak jó lenne felpróbálni. Amit eredetileg néztem, azt nálunk nem lehet kapni, így maradt az errefelé is kaphatóak listája. Végül is több helyen nem a márkát, hanem bizonyos kritériumokat javasolnak, mi is ennek próbáltunk eleget tenni:
- a sarokrész fogja a bokát, ne lötyögjön benne a láb
- nem kell emelt boltozat a cipőbe, mint amit korábban javasoltak
- újabban a szupinált, azaz minimálisan kifelé döntött cipőt javasolják.
Mi eleget is tettünk ezeknek a kritériumoknak és a magyar gyártmányú Maus cipőt vettük meg. Persze hangsúlyozom, ezek mellett többféle hasonlóan jó cipő van a piacon, csak azokat nálunk nem lehet kapni…
Mivel pedig néhány hét és itt a jó idő, ezért egyből szandált vettünk. Remekül illeszkedik a lábra, szépen jár benne kisbabám.

A sok-sok hosszú hétvége kapcsán bennünk is felmerült, hogy mi lenne, ha mi is elmennénk egyet wellnes-ezni, kisbabával még nem is voltunk. Akkor jöjjön ismét egy kis kutatás. Nézzük is meg, vajon mivel fertőtlenítik a gyermekmedencéket?
Felhívtam az általunk kiszemelt hotelt, ami teszem hozzá 4 csillagos, és ott közölték, hogy bizony klórt használnak és mikor meglepődtem rajta, a hölgy közölte, hogy szerinte mindenhol ezt használják. Hát tévedett.
A bababarát helyeken, ami tényleg az és nem csak így kihirdetik, hidrogén peroxidot használnak.
De miért is nem mindegy, hogy melyiket használják?
Azért, mert a klór és a vizelet egymással elegyedve hát annyira nem egészséges, különösen belélegezve. Nem beszélve a bőrön keresztül való felszívódásról. Ha az ember kíméli a kisbaba szervezetét és megóvja mindenféle kemikáliától, szerintem nem érdemes az egész testét klórba meríteni úgy, hogy még iszik is belőle és a szemébe is megy.
A vizelet pedig az úszó pelusból származik, mert ugye a pelusok csak a székletet tudják megfogni, a vizelet szépen kiázik a fürdővízbe.
Hát ennek apropójából inkább passzoltuk a kirándulást és maradtunk itthon. Megvárjuk az egy éves szülinapot és akkor elmegyünk majd egy tényleg bababarát helyre.
Itt jegyezném meg a klórral kapcsolatban, hogy otthon sem érintkezik babám bőre ezzel az anyaggal, ugyanis víztisztítót használunk. Ez a  csapra felszerelhető és elég negyedévente cserélni. Amióta megvan, azóta a mi bőrünk sem szárad ki. Ez leginkább akkor szembetűnő, amikor nem otthon vagyunk. Ha vendégségben tusol az ember, egyből húzódik és szárad a bőrünk. Így aztán tényleg észrevehető a hatása. Éljen a víztisztító!

Még egy étrendet is leírok, hátha hasznosítható:
Reggeli: 9-kor kelünk, így ez kimaradJ
Tízórai: fél adag tejpép gyümölccsel 9-10 között
Ebéd: főzelék vagy rakott zöldség 250ml adagban 11.30-12.30 között
Uzsonna: tejpép 15-17 között
Vacsora: főzelék vagy rakott zöldség 250ml adagban 19-20 között
Plusz egy kis étel: fél adag tejpép 20.30-21 között
Inni naponta 150ml vizet iszik, ,többször kínálom.
Amit említettem, a rakott zöldségek, errről még nem írtam. Most, hogy már ilyen nagyok vagyunk, nyugodtan lehet fűszerezni is, én is ezt teszem.
Íme néhány recept, ami könnyen elkészíthető:

Rakott cukkini/zöldbab/vegyes zöldség/karfiol/brokkoli:
Ebben a formában kisbabám nagyon szereti.
Hozzávalók:
3 jégkockányi zöldség a felsorolásból (a vegyes ezek kombinációja, lehet még répát és fehérrépát is beletenni)
1 jégkockányi csirkehús pép (még turmixolom a húst, mert nincs rágófog)
2 evőkanál bio barnarizs pehely (lehet rizs is, de azt sokáig kell főzni, ezt meg csak leforrázom)
1 mokkáskanál olaj (szőlőmag, olíva, búzacsíra stb.)
1 mokkáskanálnyi Lestyán
1 ujjnyi szelet sajt feleJ Ezt nem tudom, milyen mennyiség

Elkészítés:
A rizspelyhet felteszem annyi vízben főni, hogy a pehely fölött legyen 1 ujjnyival a víz. A forráskor lezárom, addig a többi ételt összevegyítem.
A zöldségeket és a húst tálba teszem, rászórom a fűszert és ráöntöm az olajat, lereszelem a sajtot. Kb eddig a pehely is megpuhul. Megkóstolom, ha jó, ráöntöm a zöldséges keverékre, összekeverem és a pehely melegével már fogyasztható is!
Azért szeretem, mert tetszőleges formában variálható a zöldségek jelenléte, így mindig új étel kerül az asztalra.
Mivel kisbabámnak több tejterméket érdemes fogyasztani, és kevés az anyatej,a tápszert meg önmagában nem issza, ezért szoktam neki 30 ml víz és egy adagolókanálnyi tápszert is hozzáadni. De ez nem kötelező, már önmagában is laktató étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése