2012. július 17., kedd


14. hónap – tejital, tejpép, de melyiket?

Már-már közhelynek számít, ezért le sem írom, hogy megint eltelt egy hónap…
Tényleg gyorsan telik, nekem meg egyre kevesebb időm van gép előtt ülni. Mert kisfiam rákapcsolt és megy, mint a golyó. A járással már semmi gondunk nincs, sőt, szépen szaladgál is. A játékok nem igazán kötik le, inkább csak a kerekes dolgok: bicikli, babakocsi, autó. És minél nagyobb a kerék, annál jobbJ
A manipulációja sokat változott, ügyesen csippent fel dolgokat két ujjával. Most épp két kezes, egyszer a ballal, máskor a jobbal fogja a kanalat vagy a játékokat. Próbálgatja mindkettőt. Az egyszerű utasításokat megérti: hozd ide, kérem szépen, de ezeket is: nem szabad, azt ne, jujuj, ó-ó, vigyázz, szúr, veszélyes, oda ne nyúlj stbJ
Az összes szekrény mostanra gyerekzárat kapott, mert nincs olyan hely, ahova ne szeretne benyúlni. A konyhában egy kedvence a receptes kosaram, azt már számtalanszor szétdobálta és elfutott vele, de most azt is lezártuk, hisz turmix is van ott. Így be kell érnie a neki szánt fiókkal, azt lehet pakolniJ
Beszélni próbál, próbálja utánozni a hangokat. Szótagokat, hanglejtést utánoz: jajaja, bebű, lagylagy, bijubi (bármit is jelentsenek), autó, kicsit selypítve.
A „mit mond a „valamilyen álltra a csacsit és halacskát szépen utánozza.
Étvágy a meleg miatt csökkent, de nem aggódom, én sem eszek annyit, mint előtte (pedig tudnék).

Amit mostanában eszik:
Reggeli: tejpép 3 kanállal készítve
Tízórai: sajt és kenyér, vagy gyümölcs magában, darabolva vagy reszelve gabonával, tejital
Ebéd: főzelék feltéttel
Uzsonna: tejpép 3 kanállal készítve
Vacsora: sajt és kenyér, vagy főzelék, tejital
9 körül: tejpép 3 kanállal készítve

Kipróbáltuk a tejitalt, most a 12 hónaposaknak valót. Sajna nem ízlett neki, de vettem hozzá egy vanília ízesített gabonát, azzal ímmel-ámmal elfogyasztotta. A gabonát lassan lehagytam és csodák csodája, megissza magában is a tejecskét.
Mosható pelenkáról itt.
Én nem akarok neki színtejet adni, mert annak a minőségi összetétele nem igazán felel meg kisfiamnak, mivel magasabb a fehérjetartalma és kevesebb vitamint is tartalmaz, néhány pedig abszolút nincs benne. Ezzel szemben a tejital pedig ideális választás. De nem mindegy, melyik. Hosszasan keresgéltem, mire rátaláltam a legjobb tejitalra. Én amiket nézegettem, nem voltak szimpatikusak, mivel a legtöbben vagy cukor vagy szójalecitin van. A cukor tudjuk, miért nem jó, én nem örülnék, ha gyermekem naponta rendszeresen cukros löttyöt inna, 2x- is. A szójalecitin, bár itt nem írják a dobozra, nem tudom, miért. Ez E322-ként ismeretes emulgeálószer. Nemcsak tejitalban, de sajna tejpépben is találtam ilyet. Nem azzal van a gond, hogy eszünk ilyet, hanem az, hogy elég sok mindenben benne van, és a sok-sok szója fitoösztrogénként viselkedik a szervezetünkben. Kisfiúknak különösen nem jó a női hormon, alacsonyabb spermaszámot idéz elő, de lányoknak sem jó. Nem beszélve a szója allergizáló hatásáról vagy a génmódosított szójáról. Így hát alaposan érdemes elolvasni még a tejpépek és tejitalok oldalán lévő összetételt is! Meglepődünk, az biztos.
Egészséges babahordozók széles választéka itt.
A forró július eleje miatt ugyanúgy ülünk benn a szobában, mint télen, csak most hűsölésre vágyunk. Délelőtt már ki sem megyünk kicsit sem a forróság és az UV sugárzás miatt. Majd, ha enyhül az idő, kimerészkedünk, de addig fő a biztonság. Írok majd egy bejegyzést az UV védelemről és a naptejekről is, ez megérdemel egy külön fejezetet. Ha tudnánk, mit kenünk magunkra és gyermekeinkre! Hormonszerű anyagok ,napfény hatására rákkeltő anyagok, alumínium stb. És ez csak egy kis ízelítő. Szóval írok erről is.
A nagy meleg miatt alig strandolunk. Bár többen ezt furcsállják is, kérdezik is, hogy miért nem megyünk, a válaszon is meglepődnek: mert meleg van. Szerintem semmi keresnivalója egy 1 év körüli gyermeknek a napon, főleg a déli órákban.
Megfelelő UV védelem vegyszerek nélkül..
De amikor én is azt érzem, hogy 4-kor még perzsel a nap és 10 perc után fél liter vizet iszom meg, annyira kiszáradok, addig úgy vagyok vele, hogy kisfiamnak erre nincs szüksége és marad a hűvös. Hétvégente azonban mi is elmerészkedünk fürdeni. Egész nap felöltözve, árnyékban mászkál kisfiam, sapkával a fején, bekenve. Nagyon nehéz egy mozgó gyermeket árnyékban tartani, de azért sikerül, nem ég meg. Aztán, amikor árnyék van a strandon, lemegyünk mi is és mehet a pancsi. Kisfiam inkább a parton szeret lenni, ott mászkál sokat, néha még gereblyézik is egyet. A vödörrel próbál meregetni, a kannából rázza ki a vizet. Benn a vízben szorosan kapaszkodik, az úszóban nem érzi biztonságban magát. Dobol a bóján és bambuszt kér minden alakalommal. Meleg a víz, közel 30 fokos, így sokat benn tudunk lenni, szépen lehűlünk Szeliden. Nincs tömeg, csak szép part. Ez kell nekünk. Ha majd lehűl az idő, többet strandolunk, csak akkor kevesebbet leszünk majd a vízben, hisz a hűvös vízben kisfiam sem szeret maradni.
Öko mosószerek biztosítják a vegyszermentes háztartást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése