2012. július 17., kedd


Naptej, napozás babáknak 1 éves koron túl – naptej, készítsd el magadnak, napvédő ruha babára

Tavaly nagyon könnyű dolgom volt, mivel kisfiam 2-6 hónapos volt nyáron, így nagyrészt csak feküdt és kúszott a vége felé, így könnyű volt napernyővel árnyékolni. Persze a nap nagy részét így is benn töltötte, védtem a sugárzástól, mert igen, a fákon és a felhőkön is keresztüljut a káros sugárzás. Emellett a babakocsi sem nyújt megfelelő védelmet, a textil pelusról nem i beszélve. Szóval, aki eddig így árnyékolt, érdemes átgondolnia a dolgokat.
Szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy 1 éves gyermek bőven kap elég napsütést sétáláskor, levegőztetés alatt, nem kell neki napra mennie, illetve napra vinni, sőt egy éves korig érdemes kerülni a közvetlen napsugárzást.
1 éves kor után lehet „napoztatni” a gyermeket. Ez persze nem közvetlen napozást jelent, hanem napos időn való tartózkodást
Ahogy azt több helyen olvastam, napi 15 perc az, ami megengedett krémek és fényvédelem nélkül, de és itt a de a fontos: csak a kezeket és az arcot érheti ekkor a napocska!
Vagyis 15 perc bekenés nélkül, játék a szabad levegőn, de semmiképpen nem 10-16 (igen, ez már új)  között és nem tűző napra kifektetve. De csak arc és kezek.
Akkor ezt hogy is kell elképzelni? Úgy, hogy a gyermek teste fényvédelemmel el van látva, és az idő letelte után jöhet a krém az említett testrészekre is.
No, de milyen krém is legyen ez? Hát ez igazán megér egy kis boncolgatást.
A szakirodalom szerint kétféle fényvédelem van: fizikai és kémiai.
A fizikaiak előnye, hogy nem kell előre bekenni magunkat, mert ezek felvitelkor biztosítják a fényvédelmet, részben beengedik a jótékony, D-vitamin képződését segítő UVA-t, hatékonyan szűrik az UVC-t, csak természetes anyagokat tartalmaznak, nincs benne tartósítószer, színezék, illatanyag, mérgező anyag stb.
A kémiaiak ezzel szemben 20-30 perccel előre fel kell kenni, parabéneket (hormonokra ható anyag), alumíniumot (rákkeltő), PABA-t (bőrirritáló), Padimát-O-t és Parsolt (uv szűrők a bőrre kerülve, de napfény hatására reakcióba lépve DNS károsítók) tartalmazhatnak, még a baba naptejek is. Mivel UVA és UVB szűrők, (UVC-t többnyire nem szűrik), ezért javasolja sok gyermekorvos a D-vitamin adását egész évben, mert megakadályozza ennek is a képződését.
A kémiai fényvédők úgy védenek, hogy egyrészt elnyelik a sugárzást, másrészt a benne lévő titánium dioxid és cinkoxid segítségével vissza is verik azt.
Ennek tudatában jobban járunk, ha gyermekünket megfelelő ruházattal látjuk el, még a nagy melegben is felöltöztetve, fényvédő kalappal ellátva.
Amíg kis országunkban az 50-es faktorú naptejeket favorizálják (éljenek a gyártók, akik francia, német gyárak, EU vezető országok), addig más országokban (Ausztrália, USA, Nyugat-Európa felvilágosult lakói) inkább a 30-as faktornak megfelelő fizikai fényvédőket részesítik előnyben, amely kimutatva közel 1,3 %-kal ad gyengébb védelmet az 50-es faktorral szemben, nem beszélve az összetevők közötti különbségről.
Így hát érdemes elgondolkodni, hogy mit is kenjünk magunkra és kisbabánkra.
A férjem hosszas és kitartó kutatómunkájának hála összeállította a naptejünket, így már el is tudjuk készíteni.
Persze rendelni is lehet készen Amerikából. Rendeltünk is, mert gyorsnak gondoltuk, 1 hónap alatt el is juttatta a kapcsolattartó a termékeket hozzánk. Ráadásul elég drága is, így gondoltuk, megcsináljuk ugyanezt itthon, kevesebből.
Itt megtekinthető a naptej.

Íme a recept:

45g sheavaj
45g kakaóvaj (finomítatlan, barnás színű legyen)
50 ml finomított kókuszolaj
40g méhviasz
65 g cinkoxid
50 ml szőlőmagolaj
30 ml jojobaolaj

Elkészítés:
A méhviaszt és a kakaóvajat gőzfürdő felett olvaszd fel, majd mehet hozzá a shea vaj és a kókuszolaj. Ha összekeverted, vedd le a tűzről és adhatsz hozzá illóolajat (ne citrust (citrom, narancs, grapefruit), mert fényérzékennyé tesz, inkább eukaliptusz, levendula legyen), majd keverd bele a cinkoxidot. Lassan adagold, hogy jól elkeveredjen.
Így egy jól kenhető naptejet kapsz, de ha jobb kenhetőséget akarsz, akkor 30g méhviasz is elég. A hatását láttam, jó kis vízlepergető hatású, önmagában 15-20-as fényvédelemnek felel meg.
Így szagtalan krémet kapsz, de ha illatot szeretnél, akkor az illóolajjal tudsz segíteni rajta, de csak keveset.
A neten érdemes nézelődni, hogy melyik az a shop, ahol mindent egy helyen megkapsz. Így aztán rendesen lehet spórolni.
Egy ilyen csomag beszerzése szállítással (1.200Ft) együtt, 10.000Ft körüli, de abból kétadagnyit, tehát 600 ml naptejet tudsz készíteni. A recept persze 300ml körüli, de a kiszerelés, ahogy a csomagot küldik, a legtöbb terméknél 100g , illetve ml. Így ha van ismerősöd, akivel összefogtok, akkor rendelhettek együtt és meg tudjátok felezni a küldött mennyiséget, így aztán még olcsóbban jön ki. A bolti naptejek árához viszonyítva pedig.. hát jól néz ki.
Jó főzőcskétJ
Azóta olcsóbb megoldást találtunk, itt.
A fényvédelmünkhöz hozzájárul még az, hogy rendeltünk egy fényvédő ruhát (Magyarországról és az USÁ-ból is) ami olyan, mint egy szörfruha, csak 50 faktoros fényvédős. Kisfiam szereti, nem zavarja a játékban. Most már napközben is ez van rajta a nyaraláskor, nemcsak a parton. Nem zavarja, nincs melege, gyorsan szárad. Amíg ez nem jött meg, hosszú ujjú inget adtam rá felhajtott gallérral, lábszárig érő rövidnadrággal vagy épp hosszúval, cipővel és zoknival, baseball sapival. A szabadon lévő részeket a gyógyszertárban beszerezhető kakaóvajjal és cink oxiddal kentük addig.
A mi fényvédelmünk most így néz ki: 50 faktoros fényvédő ruha, mely a csuklókig, bokáig ér, a kezek, lábak, arc bekenése fizikai fényvédővel, fejre 50 faktoros fényvédő kalap.
Mindezek persze férjem kutatómunkáját dicsérik, én csak most learatom a babérokat, de ő volt az, aki mindezt kinézte, kiszámolta, összeválogatta, megrendelte. Hát ilyen férjem vanJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése