2013. október 1., kedd

Hosszabb visszatekintés, egészséges ételek, házi kenyér, egészséges édességek

Nagyon sok dolgom lett: itthon azzal, hogy kisfiam elkezdett járni, emellett klubba is rendszeresen járunk, ahol társadalmi munkát is szoktunk vállalni. Így aztán tényleg alig marad időm gépelni.) De hát ez így van jól.
Az étkezések most már hasonlóak, mint a miénk, mondjuk mi is igen diétásan eszünk.

A rántott dolgok kb 1 évben ötször, ha szerepelnek az étlapon (ekkor is sajt formájában). Az olajban sült dolgokat nem szeretjük, nem is esszük.

Húsból főként csirkét eszünk, kisfiamnak szoktam marhából is készíteni, bio minőségűt.
Felvágottakból a szója-foszfátmentes (Kométa). Jók a házi termékek is, de az nekünk nincs, időnként kapunk. Ilyen a házi kolbász, bár sokan nem javasolják a füstölt áru, de még mindig jobb ez, mint a nitrit pácsós, E tartalmú sovány felvágott...

Tejtermékekből a Jogobella joghurtot esszük, ezek pp műanyagban vannak, ez ún. egészséges. Több, kistermelői joghurtot is lehet ilyen csomagolásban találni, érdemes megnézni.Sajtok közül csak  sovány (Tolle light).

Zöldség: bio. Bp-en könnyű a beszerzés, sok helyen, jó áron kapható. Vidéken már nehezebb, ott a postaköltség is.
Így, ha megoldható, érdemes helyi biotermelőt felkutatni (Biokontroll Hungária honlapja, bár itt egyes bio gyümölcstermelők mégsem adnak el "mezei" érdeklődőnek - ezt tapasztalatból mondom, kicsit nehézkes ez a vidéki vásárlás, nem igazán akarnak kis mennyiségben eladni, néhányuk konkrétan visszautasított!!).
Nekem sikerült egy ilyen, a zöldségeket innen szerezzük be, télen a savanyúságot.

A gyümölcsök már nehezebbek, főként télen. Alma bespájzolható, a mandarint most rendesen kilőttük a héján található jó sok vegyszer miatt. Sorolhatom én percekig, ha a belsejébe is beszívódik...
Így alma és a nyáron eltett gyümölcsök maradnak.

Inni pedig csak ásványvizet. Nagyon ritkán gyümölcslevet, cukros teát pedig még nem is ivott. Nem is kéri..

Kenyérből már döntő többségben itthon készült kenyeret készítek, a receptje itt látható:
370 ml víz (vagy fele-fele natúr joghurt, kefír és víz)
1-2 ek olívaolaj - ami bírja a magas hőt (szőlőmag-lenmagolaj stb
1 ek ecet (almaecet)
1tk barna cukor
2 tk só (nagy tisztaságú NaCl)
1 cs élesztő (1 tk szódabikarbóna, ha nem ehetünk élesztőt)
200g fehér liszt (tönkölyliszt)
300g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (teljes kiőrlésű búzaliszt, kukoricaliszt stb)
vagy 150g fehér liszt, 250g barna liszt és 100g zabkorpa
változtatva: olaszos: kakukkfű, oregánó, bazsalikom, olívabogyó
                 köményes: 1 tk egész és őrölt kömény vegyesen
                 csak zöld fűszer : lestyán, petrezselyem, oregánó
                 magok: lenmag (őrölt vagy egész, szezámmag, lenmag, tökmag
                 reszelt répa, tökmag
Így igen változatos kenyereket lehet készíteni.

Én kenyérsütőgépben keverem ki a tésztát, utána átgyúrom és 1 órán át  meleg helyre teszem, Utána újabb átgyúrás, formázás után tetejét bevizezem és mehet a sütőbe. Tetejét 3 helyen bevágom keresztben, így tud kelni a tészta és nem reped.
Kis lábosba edény a sütő aljára, ez biztosítja a párát a sütéskor, így nem szárad ki a kenyér.

200 fok, lefedve, 1 óra, utolsó 10 percben tetőt le.

Tehető ovális vagy kerek formába, így is változik a forma és az állag.


Ha valaki nem tudja megoldani a hús beszerzését, akkor kezdetben érdemes húspogácsát készíteni az alábbiak szerint:

Húspogácsa cukkinivel:
Hozzávalók:
1 közepes cukkini
1 kicsi üveg baba marhahúspép (Holle)
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só (sima, csak NaCl legyen benne, Kálium ne legyen benne sok!)
teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű száraz kenyerünket ledaráljuk)
1 tojás

Az egészet összegyőrni, kis gombücokat formázni és sütőben kisütni, csak lefőjni olajjal.
Fontos, hogy a sütéshez olyan olajat hasznéljunk, ami bírja a hőt. Sokan az olivét használják ilyenkor, a hidegen sajtolt verziőját, csak sajnos ebben a magas hőfok miatt káros, őn. transzzsírsavavk keletkeznek, amik igen károsak, ebben az esetben többet értunk, mintha sima olajat használnánk.
Tehát hidegen sajtoltat csak hidegen fogyasszunk.


Édességek, melyek egészségesek:
Az volt a gondom, hogy a gyermekek szeretnének éjjel nappal édeset enni, de hát azért van a szülő, hogy ezt kontrollálja.
Sokan úgy gondolják, hogy a gyereknek ennie kell édeset!! De miért is?

A babák kezdeti tápláléka  az anyatej enyhén édeskés ízű, így amikor a gyermek vagy akár mi, felnőttek is az édesre vágyunk, amellett, hogy a boldogságunkért felelős szerotonin hormon termelését fokozzuk, bizony ezt a régi vágyat is tudat alatt visszahívjuk.
Tehát az édes íz adott, de nem mindegy, mit eszünk.

Mi már nagyon rég száműztük a cukrot, teába nem, kávéba nyírfacukrot teszünk (aki érzékeny rá, hasmenést okozhat, emiatt 2-3 hét hozzászokás szükséges. Ha ekkor sem jó, eritrittre érdemes cserélni - ez is természetes eredetű, zöldségekből vonják ki). Édességet, sütit is xillittel készítek.
A xillit amellett, hogy alacsonyabb kalóriatartalmú ,mint a cukor, fogvédő is, néhány rágóba és fogkrémbe is beleteszik e  hatása miatt.
Egyedül a joghurt cukros nálunk. Emiatt vannak az alternatíváim az uzsonnára is a tízóraira, hogy ne mindig ezt egye. Egyéb tejes bolti édességeket nagyon-nagyon ritkán veszünk, nincs szükség rá.
Persze nálunk is van csoki, de főként fekete. Babóca időnként egy kis darabkát kap belőle, de nem is hisztizik érte.
Így ahhoz, hogy ne adjak neki mindig cukros joghurtot, íme néhány alternatíva a napi édességre:

Vaníliás túrókrém
1 csomag sovány  túró
1 pohár natúr joghurt
xillit ízlés szerint (1tk max)
1 cs vaníliás cukor (ezt is akarok házilag készíteni : xillitbe vaníliarudat tenni, egy idő után átveszi az aromáját)
Összekeverjük és mér ehető is. Babának-mamának kitűnő csemege.
Gazdagítható mazsolával is.
Semmivel nem tart tovább, mint megvenni és kibontani a gyárit.

Gyümölcsös túrókrém

1 csomag sovány  túró
1 pohár natúr joghurt
xillit ízlés szerint (1tk max)
gyümölcs
Összekeverjük és mér ehető is. A gyümölcsök variálásával rengeteg verzió elkészíthető.


Gyümölcsös köleskása
1 marék köles
2 dl rizstej
1 tk xillit
gyümölcs

A kölest megfázzük, szükség esetén pütoljuk a tejet. 20 percig kell főzni.
Ha kész, tehető bele darqabolt gyümölcs vagy gyömülcspüré (ez utübbi bio minőségben DM-ben kapható vagy nyáron eltehető)


Tejbegríz
3dl rizstej
4 ek teljes kiőrlésű dara (DM-ben kapható)
1 tk xillit

A felforralt rizstejbe beletesszük a darát, néhány perc alatt készre főzzük.
Ízlés szerint fahéjjal, natúr kakaóval(helyettesíthető karobporral) ízesíthető. Gyümölccsel is gazdagítható.


Tejberizspehely

4dl rizstej
1 marék barna rizspehely (vagy barna rizs)
1 tk xillit

A forró rizstejbe beletesszük a rizspelyhet és néhány perc alatt készre főzzük. (A barna rizs megfőzése tovább tart, érdemes előfőzöttet venni, de az is kb 20 perc, mire megfő)
Ízlés szerint fahéjjal, natúr kakaóval(helyettesíthető karobporral) ízesíthető. Gyümölccsel is gazdagítható.


Ui.: azóta lecseréltem a xillitet eritritre, mert előbbi kisfiamnál időnként lazább székletet eredményezett, ami egyébként szerepel is a leírásban. Az eritritre nincs panasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése